La Fundació la Marató de TV3 presenta la memòria del 2022, on s’inclouen les activitats de sensibilització i d’impuls de la recerca científica dutes a terme durant tot l’any, que han contribuït en l’èxit de participació, de mobilització i de recaptació d’aquesta edició.
LA MARATÓ 2022: SALUT CARDIOVASCULAR
EL PROGRAMA A LA RÀDIO I LA TELEVISIÓ
El 18 de desembre del 2022, La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio va celebrar l’edició número 31 amb un programa dedicat a la salut cardiovascular, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants.
Puntualment, a les 8.00 del matí, el programa solidari arrencava a Catalunya Ràdio amb una edició especial d’"El suplement", amb Roger Escapa, que, durant cinc hores, va posar el focus en els problemes de salut cardiovascular amb històries personals, entrevistes a experts i connexions arreu del territori.
A les 9.30, TV3 s’hi afegia amb un programa d’exteriors que es va desplegar per tot Catalunya seguint la metàfora del sistema circulatori i amb el cor com a proposta artística. Així, gràcies a la conducció d’Agnès Marquès, des de Bellver de Cerdanya; d’Ariadna Oltra, des de la Fundació Alícia-Món Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages, i d’Helena Garcia Melero, des de les piscines municipals de Montjuïc, a Barcelona, vam conèixer l’experiència de moltes i molts testimonis, vam sentir expertes i experts en salut cardiovascular de tots els àmbits i vam descobrir algunes de les milers d’activitats solidàries que s’estaven fent arreu del país.
A la tarda i fins gairebé les 2 de la matinada, La Marató es va desplegar al plató de TV3 de la mà de Quim Masferrer i Eloi Vila. Van ser més de 16 hores de programa solidari en què la sensibilització, la divulgació científica i l’entreteniment es van combinar per fer bategar la ciutadania amb la fórmula única de La Marató. El resultat d’aquest gran batec social es va traduir en un primer marcador, al tancament del programa, de 8.034.807 € i en un marcador final, el 31 de març, d'11.206.936 € per a la sensibilització i l’impuls de la recerca en salut cardiovascular.
Un total d’1.856.000 persones van connectar amb el programa televisiu, que va tenir una mitjana de 216.000 espectadores i espectadors i un 13,6% de quota de pantalla. Pel que fa a les audiències digitals, durant la setmana prèvia a l’emissió 117.000 persones usuàries úniques van accedir als continguts digitals de La Marató i es van fer 82.200 reproduccions de vídeo.
Els dies previs a La Marató, nombrosos programes de TV3 i Catalunya Ràdio van oferir espais dedicats a informar i divulgar sobre la salut cardiovascular, amb la presència de testimonis diversos i expertes i experts en aquestes patologies, a més de presentar la campanya gràfica i l'espot de sensibilització.
PARTICIPACIÓ CIUTADANA I EMPRESARIAL
ACTIVITATS POPULARS
Després de dues edicions molt marcades per les limitacions de la pandèmia, les entitats i col·lectius van tornar a bolcar-se plenament amb La Marató organitzant iniciatives solidàries. Les 3.278 activitats celebrades per a l’edició 2022 van sensibilitzar la ciutadania participant sobre els problemes de salut cardiovascular i van sumar fons al marcador del programa, que va tenyir els carrers de Catalunya de l’ambient festiu que caracteritza aquest projecte.
Un any més, la plataforma de crowdfunding Migranodearena.org va posar a disposició de tothom la possibilitat de contribuir a sumar recursos amb iniciatives personals i reptes vinculats, entre altres, a l’esport, les celebracions, la família o els amics. S’hi van organitzar un total de 22 reptes en benefici de la salut cardiovascular.
Centenars de pancartes penjades als municipis catalans per iniciativa dels ajuntaments van contribuir a crear el clima participatiu que sempre acompanya La Marató.
L’ÀMBIT TEATRAL AMB LA MARATÓ
També, un cop recuperada la presència de públic als espectacles culturals, les sales i les companyies de teatre es van sumar de nou a La Marató amb la lectura d’un manifest de suport el cap de setmana d’emissió del programa. En aquesta edició, van ser 24 les sales i companyies teatrals que s'hi van adherir.
SEUS TELEFÒNIQUES I VOLUNTARIS
El 18 de desembre, 1.808 voluntàries i voluntaris es van distribuir entre la Fira de Barcelona, el Palau de Congressos de Girona, el Port de Tarragona i la Universitat de Lleida per atendre la solidaritat que la ciutadania va fer arribar amb trucades de donatius al 900 21 50 50.
Per fer possible tot aquest engranatge de seus telefòniques que fa créixer el marcador, la Fundació va comptar, un any més, amb el suport del Departament de Drets Socials, la Fundació “la Caixa”, CaixaBank i Movistar. D’altra banda, el procés de recollida dels donatius a través de tots els canals disponibles va ser revisat per professionals de PricewaterhouseCoopers, entitat que fa l’auditoria dels comptes de la Fundació un cop acabat el període de recepció de donatius d’aquesta edició, el 31 de març del 2023.
Novament, amb l’objectiu que tot aquest desplegament es fes a un cost mínim, la Fundació va rebre el suport logístic d’una setantena d’institucions i d’empreses.
CAMPANYA DE SENSIBILITZACIÓ I DIFUSIÓ
"LA MARATÓ SEMPRE BATEGA"
El batec del cor, expressat amb un contundent “BUM BUM” de color vermell, i acompanyat de l’eslògan “La Marató sempre batega” van ser els protagonistes de la campanya gràfica de l’edició 2022. Una imatge amb què es volia transmetre, segons van explicar els seus creadors, Camil Roca (K1000) i I'Àrea de Màrqueting i Vendes de la CCMA, que La Marató fa bategar Catalunya, que sempre ens acompanya a través de la sensibilització i l'impuls de la recerca.
Aquesta imatge es va aplicar a un cartell i un full divulgatiu, dissenyats per Ogilvy i K1000, que es van difondre arreu de Catalunya a través de les activitats solidàries i de les sessions divulgatives, i altres suports com les banderoles municipals, que van vestir els carrers de les principals ciutats catalanes a principis de desembre.
L’espot del 2022 va sortir dels formats convencionals de la publicitat per impactar sobre l’audiència amb el clar missatge que els accidents vasculars no avisen i ens poden passar a tots. Per aconseguir-ho, es va recrear un format de sèrie de ficció en directe i amb públic al plató, que duia per títol “Quan el cor s’atura”, protagonitzada pels actors Cristina Genebat i Julio Manrique. En plena emissió, la protagonista de la sèrie es va desplomar a causa d’un infart, davant l’enorme sorpresa de tothom. Aquesta nova sit-com fictícia es va promocionar per tots els mitjans com un format innovador de televisió en directe amb l’objectiu de generar la màxima expectació per al dia de l’estrena, on havia de passar el que ningú esperava: una aturada cardíaca en directe a la televisió.
La innovadora campanya de sensibilització d’aquesta Marató, amb gran impacte i acollida entre l’audiència, va estar produïda per Oxígeno i dirigida per Roger Villarroya i Edgar Lledó, especialistes en formats audiovisuals publicitaris i també de ficció. Tot just després de la revelació de la sèrie fictícia, TV3 va emetre un programa especial presentat per Eloi Vila on s’explicava l’objectiu de la campanya i es mostrava com s’ha fet de la mà dels seus creatius.
CAMPANYA DE SESSIONS DIVULGATIVES ALS CENTRES EDUCATIUS
Entre els mesos d’octubre i desembre, al voltant de 300 professionals de la salut van fer un total de 5.749 sessions divulgatives sobre la salut cardiovascular en més d’un miler de centres educatius de secundària, de batxillerat i cicles formatius, així com a biblioteques i altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya. Els principals destinataris d’aquesta acció van ser més de 215.000 joves, que van conèixer la realitat mèdica i humana de les malalties cardiovasculars en el marc d’una acció educativa que desperta valors socials i que la Fundació desplega amb la col·laboració del Departament d’Educació a través dels seus centres de recursos pedagògics.
L’element central de les sessions divulgatives és l’audiovisual elaborat per l’equip del programa La Marató que explica, de manera molt directa i colpidora, com les malalties cardiovasculars poden afectar qualsevol persona, jove o gran, i que arriben sense avisar. Hi intervenen els actors Marta Marco, Albert Ribalta, Ivan Luengo i Nesa Vidaurrazaga, acompanyats per la neuròloga Natàlia Pérez de la Ossa i la cardiòloga Fina Mauri. La nota musical final la posa el grup Doctor Prats amb el seu tema “A poc a poc”.
24a EDICIÓ DEL CONCURS "PINTA LA MARATÓ"
Després de les sessions divulgatives, les classes van poder participar en el concurs “Pinta La Marató” tot plasmant de manera artística conceptes relacionats amb la salut cardiovascular. S’hi van presentar 330 cartells, procedents d’un total de 144 centres educatius de 88 poblacions catalanes.
La proposta dels i les alumnes de la classe de 1r d'ESO de l'Institut Els Planells, d'Artesa de Segre, va resultar guanyadora d’aquesta 24a edició del concurs. En van ser finalistes els cartells elaborats per les classes de 3r d'ESO de l'Institut Pere Barnils, de Centelles, i de 3r d'ESO de l'Institut Escola Salvador Vilarrasa, de Besalú.
El jurat del concurs Pinta La Marató d'aquest any va estar format per Roser Capdevila, il·lustradora i escriptora; Pepa Poch, creadora i pintora; Pilar Giró, directora artística de l'Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols; Jordi Labanda, dibuixant, il·lustrador i dissenyador de moda; Joan Pere Viladecans, pintor i gravador; Pilarín Bayés, il·lustradora, dibuixant i ninotaire; Josie Pujadas, directora de Diversificació de la CCMA; Núria Castejón, directora del programa La Marató de TV3 del 2022; Marc Viñas, subdirector general de Cooperació Social i Voluntariat del Departament de Drets Socials, i Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3.
El premi per a l’alumnat de les classes guanyadores és un cap de setmana en un dels albergs de la Xarxa Jove d'Albergs de Catalunya, a càrrec del Departament de Drets Socials.
EL DISC
El cor, els batecs i la vida van ser el fil conductor del disc d’aquest any: 21 peces en què van confluir diferents estils i gèneres de la mà de 185 artistes, agrupats en 55 formacions i solistes, que el van convertir en el disc més coral de les seves 18 edicions. Un any més, la gran acollida de la ciutadania el va convertir en el disc físic més venut al món i a la Unió Europea en el seu llançament i en número 1 de vendes digitals a Espanya i en el top ten durant cinc setmanes.
Aquests són els i les artistes que hi van participar: Antonio José, Morat, Tanxugueiras, Antonio Banderas, Marta Ribera i l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, dirigida pel mestre Josep Pons, Sicus Carbonell i Lildami, Eufòria: Alvert, Chung-Man, Kim, Clàudia Xiva, Edu Esteve, Estela, Joan Liaño, Laura Gibert, Llum, Looa, Mariona Escoda, Nerea Royo, Núria López, Pedro da Costa, Pep Munta, Scorpio i Triquell, Lexter, Pablo López, Mosaic, Els Catarres, DonesStrings, Laura Andrés i Billows, Pol Granch, La Pegatina i Marlena, Delafé y las Flores Azules, Manu Guix, Intana, Macaco, Judit Neddermann i Momi Maiga, Las Migas, Magalí Sare i Maruja Limón, Lexu’s Sexenni, Luand, Bounce Twice, Tramma, Júlia Blum i Gigi Ros, La Fúmiga.
EL LLIBRE
El 2022, La Marató va apostar per oferir un llibre en format àlbum il·lustrat, a tot color i de grans dimensions, adreçat a totes les edats. Editat per Edicions 62 i coordinat des de TVC Edicions i la Fundació, al llibre hi van participar quinze il·lustradors i il·lustradores que, a través del seu talent i mirada creativa, van fer reflexionar sobre conceptes relacionats amb la salut cardiovascular i els valors de La Marató, com la solidaritat, l’esforç, la recerca i l’esperança, entre d’altres.
Hi van participar Kim Amate, Eva Armisén, César Barceló, Pilarín Bayés, Ignasi Blanch, Judit Canela, Gemma Capdevila, Alba Cardona, Coaner Codina, Sergi Doñate, Òscar Julve, Javier Mariscal, Pep Montserrat, Marc Pallarès i Joana Santamans.
ELS PRODUCTES SOLIDARIS DISSENYATS PER MARISCAL
L'artista internacional Javier Mariscal va ser l'encarregat del disseny de la samarreta solidària de La Marató 2022. Amb el seu traç únic i la força del llenguatge gràfic, l’artista va voler transmetre, en una sola mirada, que tenir una bona salut cardiovascular és fonamental per viure bé. Al costat de la samarreta, disponible en tres colors -blanc, negre i vermell- en talles per a adults i infants, es va dissenyar, en diferents colors, una tassa, una bossa i un coixí.
Tots els productes es van poden comprar, de manera exclusiva, a la botiga virtual de TV3 i Catalunya Ràdio.
COMUNICACIÓ
Al llarg de tot el 2022, el web de La Marató va registrar 1.378.000 pàgines vistes amb 39.761 usuaris mensuals de mitjana. Es van enviar 10 butlletins electrònics a 14.000 usuaris, informant-los de l’actualitat del projecte al llarg de l’any i en totes les seves fases.
La Marató té 310.970 seguidors a les xarxes socials, que poden seguir-ne les notícies dia a dia. En l’àmbit de la comunicació física, uns dies abans del programa es van editar 40.000 exemplars de la revista MónMarató, que també es va difondre digitalment.
La premsa escrita i digital es va fer ressò de la campanya de sensibilització sobre la salut cardiovascular i el programa del 18 de desembre, amb un resultat de 1.187 impactes. Així mateix, ràdios i televisions locals i comarcals van emetre programes especials sobre aquesta temàtica. En aquest sentit, hi destaca la presència del projecte La Marató en l’espai “Transformadores” que l’empresa Endesa disposa en el diari La Vanguardia, tant en la seva edició impresa, com en la digital i en podcast. L'espai, amb el títol "Els batecs de La Marató" va tenir uns resultats de consum espectaculars: pel que fa al reportatge i al vídeo, van tenir més d’1 milió d’impressions, 8.400 pàgines vistes, 6.600 usuaris únics i un seguiment a través de les xarxes socials amb 27.608 impressions. Pel que fa al podcast, van ser 832.620 impressions, 7.342 pàgines vistes i 23.877 impressions a les xarxes socials.
LES XIFRES DE LA MARATÓ 2022
Durant el 2022, la Fundació va administrar 11.801.191 €, procedents dels donatius recaptats a La Marató 2022, així com d'aportacions d'empreses i entitats col·laboradores i interessos bancaris.
Aquests recursos permetran impulsar la recerca d'excel·lència a Catalunya sobre la salut cardiovascular, i cobriran la campanya de sensibilització social prèvia al programa.
Els comptes de la Fundació van ser aprovats pel Patronat en la reunió del 18 de maig del 2023, després de ser auditats per PricewaterhouseCoopers Auditors.
IMPULS A LA RECERCA CIENTÍFICA
AJUDES A LA RECERCA EN SALUT MENTAL
Els fons recaptats en l’edició 2021 de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio han permès finançar 81 equips de recerca, que duran a terme 36 projectes d'investigació enfocats a millorar l’esperança i la qualitat de vida de les persones afectades per un problema de salut mental. La Fundació va donar a conèixer els equips guardonats en un acte al plató 1 de TV3, celebrat el 4 de novembre del 2022.
Els 36 treballs seleccionats d'acord amb la decisió del Patronat de la Fundació, a proposta de la Comissió Assessora Científica, són els que van resultar més ben valorats dels 150 que es van presentar a la convocatòria d'ajudes. L'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, del Departament de Salut, va coordinar un procés d'avaluació internacional en què 111 expertes i experts en salut mental van valorar els projectes en funció de la seva qualitat i metodologia, rellevància científica, sanitària i social, i valor innovador i transformador, entre altres aspectes.
Durant tres anys, els 81 equips premiats treballaran per obtenir noves eines de prevenció i de diagnòstic, tractaments més eficients, trobar respostes i oferir un abordatge integral de la salut mental per a la millora de l'esperança i la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies, per uns problemes de salut que continuen augmentant, sobretot entre la gent més jove.
L’acte de lliurament de les ajudes va ser conduït pels periodistes Núria Solé i Roger Escapa i va comptar amb una àmplia participació de la comunitat mèdica i de representants de la CCMA. Hi va posar el punt final l'actuació musical de Pau Romero, Caïm Riba i Gemma Humet, que van interpretar "Navegant", tema inclòs en el disc de La Marató 2021.
RESULTATS DE LA RECERCA EN ICTUS I LESIONS MEDUL·LARS I CEREBRALS TRAUMÀTIQUES
El 15 de setembre del 2022, la Fundació va celebrar l'acte del 23è retorn social de La Marató per presentar els resultats de la investigació en ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques, impulsada amb els fons de l'edició 2016.
Fins a 70 equips de recerca van rebre fons de La Marató 2016 per dur a terme 37 projectes amb l’objectiu avançar en els mètodes de prevenció i diagnòstic, dissenyar tractaments més eficients i millorar el pronòstic d'unes lesions que causen greus discapacitats físiques, cognitives i psicològiques.
L’acte, conduït pel periodista Ramon Pellicer, es va dur a terme al plató del programa “Planta Baixa”, i va comptar amb la participació dels investigadors i investigadores premiats per La Marató 2016 i de testimonis que conviuen amb les malalties estudiades. La cloenda va anar a càrrec del músic Gerard de Pablo, que va interpretar el tema "Vespre", d'Els Pets, inclòs en el disc de La Marató del 2016.
ALTRES ACTIVITATS
CONVOCATÒRIA DE PROPOSTES DE MALALTIES
El mes de maig del 2022, la Fundació va obrir una convocatòria de propostes de malalties per triar la temàtica de les edicions 2023 i 2024 del programa.
La crida, que es fa íntegrament per via telemàtica a través de la web de La Marató, estava oberta a associacions de pacients i de familiars, així com també a les entitats de recerca, societats científiques i de professionals de l’àmbit de la salut inscrites en el Registre d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia.
S’hi van presentar un total de 9 propostes, que es van agrupar per temàtiques principals. Amb la col·laboració de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), del Departament de Salut i de l’assessor científic de la Fundació, el Dr. Jordi Duran, es va recopilar informació sobre aquestes temàtiques per a la seva valoració per part de la Comissió Assessora Científica de la Fundació. Les conclusions es van presentar al Patronat, que decideix, anualment, les malalties que centraran les dues pròximes edicions de La Marató.
És la novena vegada que la Fundació organitza aquesta convocatòria per promoure la participació social en tot el procés de La Marató. Les propostes de malalties recollides en les crides anteriors han contribuït a determinar els temes del programa solidari des del 2006.
EXPOSICIÓ “30 ANYS DE LA TEVA MARATÓ”
L’exposició itinerant "30 anys de la teva Marató", posada en marxa el darrer trimestre del 2021 al Teatre Nacional de Catalunya, l’Espai Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols i l’Auditori del Palau de Congressos de Girona, per commemorar els 30 anys de La Marató, va seguir viatjant per diferents espais culturals de tot Catalunya durant el 2022. Aquests van ser el Teatre de Tarragona, la Universitat de Lleida, la Biblioteca Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, el centre comercial l’Illa Diagonal, de Barcelona, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí.
EXPLI.CAT
L'equip de joves divulgadors que participen en el projecte EXPLI.CAT, una iniciativa de divulgació científica en català que promou la ciència, van col·laborar amb La Marató per la salut cardiovascular amb l'elaboració i difusió de 6 vídeos d'1 minut cadascun, centrats en aquests temes: “Presentació de La Marató 2022”, “Què és la pressió arterial?”, “Introducció al cor”, “Saps com funciona el teu cor?”, “Una regla per detectar un ictus” i “L'infart en dones, què hem de tenir present”.
LA FUNDACIÓ PRESENTA LA MARATÓ A EMPRESES I INSTITUCIONS
Durant l'any, la Fundació presenta el projecte solidari a diferents institucions i empreses, davant del seu personal o aprofitant la celebració de congressos i jornades especials. En aquest any 2022, podem destacar, a més del suport de difusió de l'empresa Endesa (explicat anteriorment), la presència de la Fundació en la Jornada que l'empresa Ecoembes va celebrar al Palau Robert de Barcelona i en la inauguració del curs de l'Aula d'extensió universitària de Sabadell, al Teatre La Faràndula, entre altres.
ACORD DE COL·LABORACIÓ AMB ELS EQUIPS DE FUTBOL DE PRIMERA DIVISIÓ MASCULINS I FEMENINS
Un any més, els equips de futbol catalans van col·laborar amb La Marató. El 2022, als equips masculins de 1a del Barça, l'Espanyol i el Girona, s'hi van sumar, també, els femenins del Barça, l'Espanyol, el Girona i el Llevant Les Planes, que van donar visibilitat de manera diversa en els seus partits i, en alguns casos, també van recaptar fons per a la sensibilització social i la recerca sobre la salut cardiovascular.
PREMI NACIONAL DE COMUNICACIÓ CIENTÍFICA
El govern de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) va decidir atorgar a la Fundació La Marató de TV3 el Premi Nacional de Comunicació Científica, com a reconeixement de l’originalitat i l’efectivitat del model comunicatiu del programa solidari i el seu paper com a eina vertebradora de la mobilització social en benefici de la recerca científica. A més, el jurat va valorar aquest programa solidari i la Fundació com a exemple d’informació científica de qualitat i d’interès general sostingut al llarg de 30 anys que, a més, actua com a eina vertebradora d’una excepcional mobilització ciutadana a favor del mecenatge científic des de la societat.