View Static Version
Loading

RedderLIV RED LIV - også dit ARBEJDSLIV

Kære medlemmer

Reddernes Fagforening har siden sidst haft fokus på uddannelse med møder på Christiansborg og andre aktører. Desuden er vi startet op med færdiggøre vores udspil til en brancheoverenskomst, som vi glæder os til at præsentere.

Samtidig siger vi fra, når vi kan se, at både dit arbejdsliv og borgernes sikkerhed er i fare. Det har vi gjort i BTs artikelrække ”Ambulancekaos”. Vi har også indsendt en klage til Styrelsen for Patient Sikkerhed om brugen af frivillige i ikke-autoriserede ordninger i forhold til patientsikkerhed og ansvarsplacering.

Og vores forslag virker! I dette nyhedsbrev fortæller vi om, hvordan flere regioner har brugt vores forslag og indsat flere ST-biler. På den måde bliver ambulancerne aflastet og brugt til de akutte syge – og ST-reddernes arbejdsområde udviklet.

Venlig hilsen Bestyrelsen i Reddernes Fagforening

Hurtig hjælp er ikke altid den rette hjælp!

RF har indsendt en klage til Styrelsen for Patient Sikkerhed omkring den frivillige ordning på Langeland og den generelle brug af frivillige ikke-autoriserede ordninger, patient sikkerhed og placering af ansvar.

Klagen er indsendt på baggrund af en konkret henvendelse, og det er på tide, at der overordnet tages stilling til brugen af disse frivillige ordninger landet over.

RF er en fagforening for ST- og ambulance reddere, hvor vores medlemmer oplever højere og større krav til uddannelse, dokumentation og patientsikkerhed samt skærpede sanktionsmuligheder ved evt. fejlbehandling eller ikke korrekt brug af fx GDPR-regler. Senest 30.06.2024 skal alle reddere være autoriserede bl.a. med begrundelse i at hæve patientsikkerheden.

Derfor er det direkte modstridende, at der indføres offentlig støttede frivillige ordninger, hvor lægfolk med kort introduktion kan indgive meget potent medicin. Det er først og fremmest potentielt livstruende for patienten ved forkert anvendelse, men som fagforening ser vi også på, hvilken effekt det kan have på vores medlemmers arbejdsvilkår.

Her ser vi helt klart, at ordningerne bruges som del i en spareplan i regionerne, hvor man udnytter velmenende lokale frivilliges arbejdskraft til at udføre specialiserede sundhedsfaglige offentlige ydelser.

At arbejde med akutte patienter, ofte med meget komplicerede problemstillinger, kræver en stor og bred faglighed, der kun kan opnås gennem specialiseret uddannelse og erfaring. Regionerne bør indse, at fokus skal være på en styrkelse af det præhospitale-setup. Det sikres bl.a. ved at give redderne bedre vilkår, så de erfarne bliver længere i jobbet eller vender tilbage til jobbet, og de unge nyuddannede ikke stopper efter få år.

En øget brug af paramediciner landet over, primært i tyndt befolkede områder, vil sikre en kortere responstid på f.eks. Langeland. Til sidst er det vigtigt for os at præcisere, at Hjerteløber-ordningen ikke er omfattet af klagen, da den kun aktiveres ved mistanke om hjertestop og ikke omfatter medicin-indgift, men blot hjertemassage og brug af hjertestarter. Her er hurtig hjælp god hjælp.

I forlængelse af denne klage har RF anmodet om, at alle landets akuthjælperordninger bliver gransket, da det er vores indtryk, at disse ordninger beror på lokale godkendelser, medicinske delegationer, godkendelse af personale/frivillige m.m. Forhold, som i nogle tilfælde kan være til fare for patientsikkerheden, særligt i deres brug af medicin med ringe viden herom.

Følg Reddernes Fagforening på Instagram. I de følgende måneder præsenterer vi den nye bestyrelse, nyheder og billeder. Hvis du har fotos, ord og synspunkter fra din arbejdsdag, så send det endelig til kommunikation@reddernesfagforening.dk

RF arbejder for to nye veje ind i ambulancetjenesten

Siden 2017 har vi arbejdet for et løft af vores uddannelsesområde, så vi får paramedicineruddannelsen på bachelorniveau og ambulanceuddannelsen på EUX-niveau. Et forslag som vi i øjeblikket fremlægger for både politikere, professionshøjskoler og arbejdsgivere – og som vi har beskrevet i nærmere detaljer på både vores hjemmeside, Facebook og Instagram.

Midt i vores arbejde har vi til vores store overraskelse erfaret, at FOA nu også har erkendt, at det er tid til en paramedicineruddannelse på bachelorniveau. I november udkommer vi med et helt nyhedsbrev alene med fokus på uddannelse, hvor vi vil redegøre for modtagelsen af vores forslag hos politikere, professionshøjskoler og arbejdsgivere.

"Ubesatte vagter dag efter dag: 'Vi har ambulancer, der holder stille hele tiden'" Sådan beskriver en anonym redder situationen i B.T.’s seneste artikel i en lang række om landets ambulancekaos.

Artiklen slutter med en kommentar fra RF: "Fra Reddernes Fagforening lyder det, at mandskabskrisen rammer hele Danmark. Der skal nye løsninger til. Lige nu går det ud over patientsikkerheden,« siger Kim Hammershøj."

RF dækker artikelrækken både på Facebook og Instagram.

RF tager afstand fra at ordningen med ambulance-elever forlænges

– For der kan både ske alvorlige fejl i ambulancen, som vil gå ud over borgerne. Samtidig kan det betyde dårligere uddannelse og læringsmiljø for reddereleverne og udsætte den rutinerede kollega for mentalt og fagligt stress, understreger Frederik Møller, ambulancebehandler og bestyrelsesmedlem i RF.

– Elevernes trygge læringsmiljø sættes over styr, og samtidig lægges der et urimeligt ansvar over på skuldrene af den ansvarshavende kollega, tilføjer Jamie Pedersen, redderelev og bestyrelsesmedlem i RF.

Finn Christiansen, der er paramediciner og bestyrelsesmedlem i RF uddyber:

– Elevernes fagligt usikre situation gør, at de ikke er rustede til at møde mange forskellige situationer. Samtidig har den ansvarshavende behandler eller paramediciner i en alvorlig situation heller ikke tid eller overskud til at passe på eleven. Det kommer til at påvirke både eleven og den rutinerede kollega mentalt og fagligt.

Begrundelsen for forslaget er rekrutteringsudfordringer i sundhedsvæsenet, hvor det tidligere var Covid-19. Sundhedsministeriet understreger, at hvis dispensationen gives, er det afgørende, at redderne arbejder under forsvarlige vilkår. RF afventer udfaldet af afgørelsen.

Flere regioner har taget RFs forslag til sig om at udvide ST-redderes arbejdsområde

Reddernes Fagforening er lykkedes med at overbevise flere regioner om, at ST-reddere kan opkvalificeres til at varetage simpel overvågning, moderat iltbehandling. Det betyder, at ST-reddere i de regioner kan varetage andre ture og opgaver, og dermed aflaster ST-redderne ambulancetjenesten.

Soldater skal have 4årig-redder-uddannelse

Efter et interview med Falcks CEO, Jakob Riis, der d. 18. august i JP foreslår, at soldater skal være med til at løse mandskabsmangel i landets ambulancer, skrev RF:

Vi frygter, at soldaternes manglende praktiske erfaring og uddannelse vil medføre utilsigtede hændelser, der kommer til at få fatale konsekvenser. Både for borgerne, men også for de ansatte ambulancefolk. Men Reddernes Fagforening byder gerne ansatte i forsvaret velkomne, når soldaterne har taget en 4årig-redderuddannelse.

I et senere brev fra Jacob Riis fremgår det, at selvom interviewet ikke oplyste det, har det aldrig været hensigten at sende soldater uden en 4årig-redderuddannelse ind i mandskabet.

Vi afholder ambulance-tosset event for redderelever i Hillerød

RF gentager succesen og inviterer til informationsmøde med Morten Korsgårds ambulancetossede standup-show i Hillerød d. 29. september kl. 15. Alle er velkomne – adresse ses på Facebook.

Credits:

RedderLIV Reddernes Fagforening - RED LIV - også dit ARBEJDSLIV