2021 was opnieuw een pittig jaar voor iedereen. Corona bleef bij ons en varianten als Delta en Omikron maakten het niet makkelijker. Door lockdowns in een groot deel van het jaar bleef het rustiger in de bus en trein. Enkele lijnen reden maandenlang niet en bussen werden tijdelijk terzijde gesteld.
Dit bijzondere jaar is door OV Nieuws GD in beeld en woord samengevat in dit jaaroverzicht van 2021.
Corona
Corona bepaalde het leven in de wereld en in het openbaar vervoer was het niet anders. Een voorbeeld was er direct aan het begin van het nieuwe jaar. De busdienstregeling werd aangepast, mede naar aanleiding van de coronaperikelen. Buurtbussen rijden niet tijdens de lockdown, welke tot diep in de lente zal duren.
Het zorgt al een tijdje voor een bijzonder beeld. De buschauffeur zit achter een spatscherm en mondkapjes domineren het beeld in bus en trein en op de perrons. Instappen gebeurt in eerste instantie nog via de achterdeur.
Het hele jaar kunnen vervoerders dankzij flexibele dienstregelingen bijsturen. Bij Qbuzz gebeurt dat begin februari al. Buschauffeurs hoeven minder te werken door het schrappen van ritten. Bij de Qbuzz-vestiging in Emmen volgt in maart een corona-uitbraak waarbij zes mensen (waarvan één buschauffeur) positief testen. Door financiële steunmaatregelen kan het openbaar vervoer zoveel mogelijk overeind blijven.
Emmen en Klazienaveen raken Q-link weer kwijt
Een grote aanpassing in de nieuwe dienstregeling is te vinden in Zuidoost-Drenthe. De Q-link-verbinding verdwijnt weer, mede door corona ingegeven. Q-link 12 wordt vervangen door buslijnen 93, 94 en 95.
Lijn 93 ging rijden tussen Emmen en Zwartemeer, samen met lijn 92, waardoor dat dorp ook 's avonds en op zondag eens busverbinding kreeg. Lijn 94 rijdt naar Coevorden (vroeger lijn 26) en lijn 95 is eigenlijk de belangrijkste opvolger van lijn 12. Deze lijn rijdt frequent tussen het station en de Meerdijk en rijdt op belangrijke momenten door naar Nieuw-Schoonebeek, bij de grens met Duitsland. Gezamenlijk rijden de lijnen nog steeds ongeveer eens per kwartier tussen Emmen en Klazienaveen. De route in Klazienaveen is echter wel gestrekt, wat niet tot onverdeeld positieve reacties leidde.
Rijden op waterstof
Aan het begin van de zomer komen ook de waterstofbussen naar Groningen en Drenthe. De bussen horen bij de nieuwe busconcessie waar het een aanvulling is op het elektrische deel van het wagenpark als het gaat om emissievrij rijden.
In eerste instantie worden er twintig bussen geleverd door de Belgische fabrikant VanHool. De bussen gaan rijden vanaf het nieuwe waterstoftankstation bij de Qbuzz-stalling aan de Peizerweg in Groningen. Later zullen nog tien bussen volgen, deze gaan rijden vanuit de vestiging in Emmen.
Corpus even beperkt met busverkeer
De stad Groningen krijgt in deze periode met veel werk aan de weg te maken. Dat komt door de ombouw van de Zuidelijke Ringweg.
Over de Paterswoldseweg ligt een tijdelijk wegdek. Deze geeft veel geluidsoverlast bij omwonenden. Besloten wordt om dit te verhelpen, maar daarvoor moet de Paterswoldseweg wel even dicht. Ondertussen is de Van Iddekingeweg onder de A28 ook afgesloten door het werk van Aanpak Ring Zuid. Corpus den Hoorn wordt dus sterk verminderd bereikbaar met de bus.
In eerste instantie is het de bedoeling alle bussen om de wijk heen te leiden. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde, vooral omdat in Martiniplaza op dat moment een grote vaccinatielocatie in bedrijf is. In allerijl wordt een oplossing bedacht. Er wordt weer een doorsteek aangelegd tussen het Vrijheidsplein en de Laan van de Vrijheid, exclusief voor bussen. Daarmee kan lijn 10 ook door de wijk blijven rijden en rijden er voor het eerst sinds de afsluiting van de verbinding tussen het Vrijheidsplein en de Laan van de Vrijheid weer bussen door de inmiddels rustige straat. Voor flinke vertragingen voor de bussen zorgt het wel want de afsluitingen zorgden op sommige dagen voor een heus verkeersinfarct.
Twee stadslijnennetten in één jaar
Door alle werkzaamheden aan de Ring Zuid is er een tijdelijk Julianaplein nodig. Daar zal van februari t/m mei 2022 worden gewerkt en dat zal voor de nodige problemen gaan zorgen in en rond de stad, zo is de verwachting.
Besloten is om twee verschillende lijnennetten te hanteren in 2022. Na de werkzaamheden zal dat hetzelfde zijn als voor de start van de dienstregeling, maar tot die tijd worden lijnen geknipt op het Hoofdstation of ingekort.
De halte bij de Van Ketwich Verschuurbrug aan de afrit van de A28 wordt ook tijdelijk overgeslagen. Een vervangende halte is geplaatst bij het Julianaplein aan de Brailleweg, waar nieuwe afritten van de A28 zijn aangebracht. De nieuwe haltes kunnen bij de start van de nieuwe dienstregeling echter niet op lovende reacties rekenen.
Volgens gebruikers is de situatie bij de halte gevaarlijk. Er zijn oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers gemaakt direct naast de drukke bushalte. Ook ligt er een bouwdepot van de wegwerkers met uitrit direct naast de halte. Verkeersregelaars houden de boel op drukke momenten in de gaten. Met de tijdelijke halte keert de aansluiting tussen HOV en de stadsbus (lijnen 7 en 19) wel tijdelijk terug, beide stoppen bij de halte. Lijn 9 niet, deze rijdt ter voorkoming van vertraging via dezelfde route als lijn 10, non-stop.
Situatie Ter Apel doet de gemoederen hoog oplopen
Al enkele jaren is er gedoe op de buslijnen tussen Emmen en Ter Apel. Daar zorgen asielzoekers uit veilige landen voor problemen. Er rijdt sinds een paar jaar een asielbus, maar incidenten in de reguliere bussen bleven. Ook in de treinen van Arriva ging het soms mis.
Gesprekken met de staatssecretaris volgden, maar de buschauffeurs bleven vrezen voor hun veiligheid. Uiteindelijk resulteerde dit aan het einde van het jaar in een climax; chauffeurs besloten over te gaan tot acties, samen met vakbond FNV.
Bushaltes tussen Emmen en Ter Apel werden overgeslagen en uiteindelijk volgde zelfs een kleine staking. Vlak voor kerst komt de staatssecretaris met een oplossing: er gaan vaker BOA's mee in de reguliere bus en de pendelbus gaat de hele dag rijden.
Ontsporing
Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar op zondag 27 juni gaat het in de late avond mis bij het vertrek van één van de laatste treinen naar Roodeschool. Vlak na het verlaten van het station in Groningen loopt de trein uit de rails.
De passagiers konden de trein nog via de achterkant verlaten, want die stond nog langs het perron. Vervolgens begon een flinke klus voor ProRail. Men had bijna de hele maandag nodig om de trein weer op de rails te zetten. Pas dinsdagochtend was het spoor weer gerepareerd en kon het treinverkeer weer volledig rijden.
Uiteindelijk bleek de ontsporing te komen door een te grote spoorwijdte bij een wissel.
(Foto: ProRail)
Credits:
Gemaakt met een afbeelding van nosheep - "fireworks celebration pyrotechnics"