View Static Version
Loading

Vi må spise grønnere ONNA Greens er finalist til norges vels gründerpris 2022

Et 4 000 kvadratmeter stort anlegg på Vanem i Moss huser Norges største innendørs gård, ONNA Greens, der det skal dyrkes 350 tonn salat og urter i året - vertikalt.

Hvorfor skal man drive med vertikal dyrking innendørs i stedet for å plante ute på jordene?

– Jeg vil si at det er feil spørsmål å stille. Det skal ikke være det ene eller andre. Begge løsninger er viktige for fremtiden, men det er avgjørende at dyrkning skjer på en bærekraftig måte. Med voldsom befolkningsvekst og et klima som blir mer og mer ustabilt, vil ny teknologi spille en viktig rolle for å øke matsikkerheten, sier daglig leder Kristina Løfman.

Som skapt for Norge

Det var på en togstasjon i Tokyo i 2016 at styreleder og initiativtaker Are Huser for aller første gang så et vertikalt, hydroponisk produksjonsanlegg. Den umiddelbare tanken var at denne teknologien var som skapt for Norge der jordbrukssesongen er kort og det importeres mye frukt og grønt. Kristina ble ansatt som daglig leder og sammen med et team på etter hvert 18 personer fra 9 ulike nasjoner, dyrkes det nå salater og urter som er frie for sprøytemidler, året rundt - noe som fra et matsikkerhets- og selvforsyningsperspektiv betyr mye.

– Teknologien vi bruker svarer på mange av de utfordringene vi står overfor i dag, sier Løfman. Hun har studert studert klimaendringer og bærekraftstrategier og har bl.a. bakgrunn fra Tesla, og bestemte seg tidlig for at teknologi og bærekraft var veien for henne å gå.

Spise grønnere og mer lokalt

Det har så langt vært vind i seilene med å få med seg investorer, men selskapet har også opplevd å bli møtt med skepsis.

– Det er klart at i en industri som er så rik på historie og tradisjon, så kan det som er nytt og ukjent oppleves ugreit. Men, da må vi som ny aktør strekke ut en hånd og gå i dialog. Vårt mål er ikke å forsyne oss med det største kakestykket, men å gjøre kaka større for alle, sier Løfman.

Engasjerte og motiverte

Bare i løpet av de siste årene har samfunnet fått kjenne på flere av utfordringene dagens matsystem står overfor. Pandemi, ekstremvær og krig har stor påvirkning på tilgjengeligheten av globale ressurser og prisnivå, og det er ikke uten grunn at økt selvforsyningsgrad klatrer høyere og høyere på agendaen.

– Vi trenger et mer bærekraftig og motstandsdyktig matsystem, og det kjapt. Jeg har forståelse for at dette ikke er gjort i en håndvending, men det er ikke ensbetydende med at det skal skje i sneglefart. Her kan jeg absolutt kjenne på frustrasjon, og derfor er det utrolig givende og gøy å være på et team som er så engasjerte og motiverte. Ingen forventer at dette skal være en enkel jobb, men alle er med på å løfte frem saken for selskapet, skryter Løfman.

Med seg i teamet har hun bl.a. agronomer, økonomer, teknologieksperter, ingeniører og ufaglært arbeidskraft, samt operasjonelt dyktige mennesker som jobber skift og drifter gården. Alt dette skjer i et digert anlegg i Moss der kultiveringen er tuftet på japansk teknologi.

Et bærekraftig matsystem

Apropos Japan, det er ikke til å stikke under en stol at det norske salatutvalget skiller seg fra utvalget japanerne er vant til.

– Sammenligner du den norske salathyllen med den man ser i mange andre land, som f.eks. Japan, så er ikke vi nordmenn veldig bortskjemte. Det er absolutt høy kvalitet på det som dyrkes i norsk sesong, men variasjonen og bredden i utvalget som helhet er mer begrenset enn det man ofte opplever i utlandet. I tillegg er importproduktene av ymse kvalitet. Her mener vi det ligger mye uforløst potensiale, sier Løfman.

– ONNA har en ambisjon om å tilgjengeliggjøre bredde og kvalitet i den norske salathyllen, samtidig som vi bidrar til å bygge et mer tilpasset og bærekraftig matsystem, slik at folk kan spise både sunnere og grønnere, avslutter Løfman.

Her høstes det babyplanter, ved å forsiktig klippe de fra røttene sine.

Norges Vels Gründerpris

ONNA Greens med daglig leder Kristina Løfman og initiativtaker og styreleder Are Andenæs i spissen, er finalister til Norges Vels Gründerpris for 2022.

Norges Vels Gründerpris skal premiere og oppmuntre til nyskaping og igangsetting. Medaljen tildeles personer som har gjort en innsats i eget lokalsamfunn, organisasjon eller bedrift - i tråd med Norges Vels visjon om livskraftige lokalsamfunn.

Prisen består av Norges Vels Sølvmedalje, diplom og 25 000 kroner.

Fra og med 2020 lyses prisen ut med et eget tema. I 2022 har vi vært på jakt etter gründere innen matproduksjon fra sjø og land og-/eller opplevelsesnæring som omfatter matproduksjon, og som har et stort engasjement for klima og bærekraft.

--------------------

Tekst: Silvia Maria Suh, Norges Vel / Foto: Pål Laukli (foto av Kristina Løfman), og Stine Lexberg, ONNA Greens

Created By
Silvia Maria Suh
Appreciate

Credits:

Foto: Pål Laukli (foto av Kristina Løfman), og Stine Lexberg, ONNA Greens